Nadzvukové bojové lietadlo MIG sa predvedie na 11. leteckom dni v Ražňanoch

19.08.2005 Sabinov

Prešov 18. augusta (TASR) - Letovú ukážku vlastností nadzvukového bojového lietadla MIG predvedie 29 pilotov vzdušných síl SR počas leteckého dňa na letisku ...
Prešov 18. augusta (TASR) - Letovú ukážku vlastností nadzvukového bojového lietadla MIG predvedie 29 pilotov vzdušných síl SR počas leteckého dňa na letisku v Ražňanoch v okrese Sabinov v nedeľu 21. augusta. Bude vyvrcholením trojhodinového programu jedenásteho ročníka ojedinelého podujatia na východnom Slovensku, ktoré organizuje občianske združenie Aeroklub Letisko Ražňany. V prípade dobrého počasia organizátori očakávajú návštevu okolo šesťtisíc ľudí.

Jozef Berdis, riaditeľ leteckého dňa, uviedol, že vystúpenie MIG 29 bude mať premiéru práve na tejto akcii.
V bloku ukážok vojenskej techniky sa predstavia aj vrtuľníky zo základne v Prešove. Ďalšie dva bloky programu tvoria letové ukážky lietadiel používaných aeroklubmi a vzlety ultraľahkých lietadiel. Svoje umenie predvedie akrobat Dušan Šamko a uskutoční sa hromadný zoskok 12 parašutistov z dvojplošníka AN-2.
Berdis naznačil, že organizácia leteckých dní \"je zložitá, platia isté pravidlá, ktoré je treba dodržať a ktoré je treba robiť s časovým predstihom\". Pravidlá udáva Letecký úrad Slovenskej republiky a svoje pravidlá má aj vojenské letectvo.
Diváci budú mať možnosť už v sobotu 20. augusta od 10. do 19.30 h využiť vyhliadkové lety, a to na dvoch lietadlách, 12-miestnom dvojplošníku AN-2 a štvormiestnej Cesne 172.
Jednu z najnákladnejších akcií na východnom Slovensku organizujú s pomocou sponzorov, ale hlavný príjem očakávajú zo vstupného, ktoré je skôr symbolické a roky sa nemení - 60 korún.
Aeroklub, pôsobiaci na neverejnom vnútroštátnom trávnatom letisku v Ražňanoch, má do 20 aktívnych členov a jeho začiatky siahajú do roku 1953. Využívajú dve motorové, päť bezmotorových lietadiel a niekoľko vetroňov.
 

Vyberte región

mark